Chronische pijn

Het ervaren van langdurige pijn heeft grote gevolgen voor het dagelijks functioneren. De oorzaak van chronische pijn is zeer verschillend. Dit kan naar aanleiding van bijvoorbeeld artritis / artrose, fibromylagie, kanker, maar ookzonder duidelijke oorzaak. De oefentherapeut kan helpen om handvatten te krijgen om beperkingen in het dagelijks leven te verminderen.

Verstoorde signalen

Pijn is voor het lichaam een waarschuwing op bijvoorbeeld weefselschade. Echter bij chronische pijn kan er sprake zijn van verstoorde signalen waardoor de pijn langer aanhoudt dan een normale herstelperiode van 3 maanden. Het waarschuwt waarschijnlijk niet voor mogelijk letsel of gevaar; de pijncentra in de hersenen kunnen in plaats daarvan het lichaam pijn laten hebben terwijl zich geen nieuwe aanleiding voor pijn in het lichaam voordoet.

Chronische pijn komt voor bij alle leeftijden en het verschilt per persoon. Hoe het zich voordoet, hoe ernstig en hoe lang, blijft onvoorspelbaar. Bezorgdheid, angst en onzekerheid over het lichaam komt vaak voor. Met als mogelijk gevolg gebrek aan bewegen of juist overbelasting van het lichaam. Dit kan weer leiden tot stijfheid, verminderde conditie en verminderde circulatie, waardoor pijn meer ervaren zal worden. Hierdoor kan het beperkingen geven op het gebied van werk, privé, sociaal en hobby.

Meer grip krijgen

De oefentherapeut kan samen met u een persoonlijk behandelplan opstellen om meer grip te krijgen op de klachten. En de negatieve effecten van de chronische pijn op uw dagelijkse leven verminderen of minimaliseren. Dit kan middels het vergroten van de kennis en inzicht over de pijn, evenwicht vinden in belasting en belastbaarheid, lichte oefeningen, adviezen over dagelijkse handelingen en houdingscorrecties. Met al deze handvatten leert u gebruikmaken van uw eigen mogelijkheden, vertrouwen in uw eigen lichaam te krijgen en rekening te houden met eventuele beperkingen.

Netwerk Chronische Pijn (NCP)

Therapeuten binnen het Netwerk Chronische Pijn (NCP)  maken gebruik van een effectieve behandelwijze om mensen met chronische pijn zo goed mogelijk te begeleiden. Martine de Jong, oefentherapeut, is verbonden aan dit netwerk.