OEFENTHERAPIE

U heeft regelmatig last van uw rug of moeite met bukken, zitten, staan of tillen? Veel rugklachten, nek-schouderklachten en hoofdpijnklachten zijn niet direct het gevolg van een bepaalde ziekte of aandoening, maar hebben hun oorsprong in hoe iemand zich dagelijks beweegt, of juist niet beweegt.

De oefentherapeut (Cesar / Mensendieck) helpt u om beter te bewegen, zonder pijn. Door het wijzigen van uw bewegingsgedrag, door te letten op een juiste spiergebruik en de meest gunstige belasting van gewrichten verhelpt en voorkomt u zelf de klachten. Bewegingsgedrag zegt iets over de manier waarop een persoon met zijn lichaam omgaat. Vaak is men zich helemaal niet bewust van zijn bewegingsgedrag. Het werken in de tuin of het zwaar tillen van dozen wordt vaak niet gezien als de oorzaak van lichamelijke klachten. We voelen ons lichaam pas wanneer het pijn doet.

Bent u zich bewust van hoe u de afgelopen minuten uw rug heeft gehouden?
Oefentherapie gaat er van uit dat wanneer iemand zich meer bewust is van zijn bewegingsgedrag, dit klachten aan het lichaam kan verhelpen en/of voorkomen. Misschien kunt u nu, voordat u ‘iets’ in uw rug voelt, het beste even anders gaan zitten.

Voor wie?

Met oefentherapie behandelen we zowel (jong) volwassenen als kinderen. Onze Oefentherapeut behandelt volwassenen met alle voorkomende klachten aan het houding -en bewegingsapparaat. Voor kinderen is er een meer op spelgerichte methode. Deze spelgerichte methode vraagt om zeer specifieke kennis en affiniteit met kinderen. Niet voor niets bestaat ons team dan ook naast een Oefentherapeut ook uit een gespecialiseerde en deskundige Kinderoefentherapeut. Klik hier voor meer informatie over de behandeling van kinderen.

Werkwijze

Vaak wordt Oefentherapie (Cesar / Mensendieck) verwart met fysiotherapie. Toch bestaat er een wereld van verschil.
Waar fysiotherapie vooral is gericht op het versterken van het lichaam, onder andere door training, is de oefentherapie meer gericht op uw houding en gedrag in het dagelijkse leven.

Na het bepalen van uw klachten en de hulpvraag voeren wij een lichamelijk onderzoek uit en analyseren dan de relevante dagelijkse bewegingen en houdingen. Aan de hand van dit lichamelijk onderzoek wordt er samen met u een behandelplan opgesteld, waarbij de accenten komen te liggen op de hulpvraag. U leert in de therapie zelf bepalen wat wel en niet goed is voor het lichaam. Trainen helpt namelijk niets als u tijdens het stofzuigen voortdurend uw rug verkeerd belast en tuinieren wordt ook geen succes als u op de verkeerde manier blijft bukken.

De oefentherapeut houdt u (letterlijk) de spiegel voor, met als doel het blijvend verhelpen van de klachten.

Klachten

Oefentherapie helpt bij een breed scala aan klachten. Van moeite hebben met een veel voorkomende handeling als bukken en stofzuigen tot heftige pijnscheuten of terugkerende klachten. Oefentherapie is ook zeer geschikt voor patiënten met een bepaalde ziekte of aandoening (bijvoorbeeld: Multiple Sclerose (MS), reuma, enz.) waarbij het veranderen van het bewegingsgedrag een positieve invloed kan hebben op het dagelijkse leven.

Oefentherapie helpt bij klachten die te maken hebben met:
– houding
– rug- en bekken
– nek- en schouders
– heup-, knie- en voetklachten
– hernia, ischias of zenuwpijnen
– chronische pijn
– scoliose, artrose
– reuma, fibromyalgie, ziekte van Bechterew
– neurologische aandoeningen bijv. MS, CVA
– hoofdpijnklachten bijv. spanningshoofdpijn of migraine
– ademhalingsklachten bijv. hyperventilatie of COPD
– CANS (RSI)
– whiplash
– burnout
– incontinentieklachten

Maar ook bij:
– Ouderdomsklachten; behandeling aan huis mogelijk.
– Werk gerelateerde klachten; met desgewenst werkplekbezoek.
– Sport gerelateerde klachten en blessurepreventie.

Vergoeding en verwijzing

U kunt doorverwezen worden door uw huisarts en/of specialist voor onderzoek en behandeling. Hiervoor is een verwijzing nodig. Het is ook mogelijk om op eigen initiatief aan te melden voor Oefentherapie, dus zonder verwijzing.

Voor kinderen valt oefentherapie in het basispakket van uw zorgverzekering. Voor volwassenen valt vergoeding onder de aanvullende verzekering. Beiden gaan niet ten koste van uw eigen risico. Het is belangrijk dat u zichzelf goed informeert over de voorwaarden die uw verzekeraar hieraan stelt, u bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de juiste informatie aan onze therapeut. Informeer daarom altijd bij uw eigen verzekering naar de regels en voorwaarden.

Bent u niet verzekerd, dan kunt u natuurlijk ook gewoon bij ons terecht en sturen wij u de rekening rechtstreeks toe. Zie ook Vergoeding en Verwijzing